Utdanningstilbud

Definisjon

I denne tabellen rapporteres fagskolens ulike utdanningstilbud.

Med utdanningstilbud menes alle utdanningstilbud som er akkreditert som høyere yrkesfaglig utdanning av NOKUT, og som dermed gir uttelling i studiepoeng. Dette inkluderer også alle kortere moduler og enkeltstående emner fra akkrediterte utdanningstilbud, så lenge det gir uttelling i studiepoeng i henhold til gjeldende regelverk.

Dersom utdanningstilbudet tilbys ved flere ulike studiesteder, må tilbudet rapporteres en gang for hvert studiested.

All informasjon som rapporteres må stemme overens med NOKUT-akkrediteringen.

Informasjon om utdanningstilbud rapporteres tre ganger i året; 15. mars, 15. oktober, og ved behov 15. august.

Variablene

Variabel Type
Fagskolenummer int
Studiestedsnummer int
Årstall int
Semester int
Utdanningstilbudets kode varchar(20)
Utdanningstilbudets navn varchar(200)
Utdanningstilbudets studiepoeng decimal(5,2)
Andel av heltid decimal(3,2)
Utdanningsform smallint
Antall samlingsdager smallint
Skolepenger for hele utdanningstilbudet int
Finansieringsform smallint
Spesifisering av finansieringsform tinyint
Akkrediteringsinstans smallint
NUS-kode char(6)
Vitnemålsgivende utdanningstilbud tinyint

Forklaring til variablene

Fagskolenummer

Alle fagskoler tildeles et fagskolenummer av DBH-F. Første gang en fagskole skal rapportere, må DBH-F kontaktes for tildeling av fagskolenummer. Fagskolenummeret identifiserer fagskolen i databasen. For allerede registrerte fagskoler finner man nummeret her: https://fagskole.hkdir.no/dok/orgdata.

Ved oppkjøp/fusjoner mellom fagskoler skal DBH-F kontaktes for avklaring om videre bruk av fagskolenummer.


Studiestedsnummer

Nummeret som er tildelt av DBH-F for det aktuelle studiestedet. Alle studiesteder tildeles et studiestedsnummer av DBH-F ved første gangs registrering. En oversikt over eksisterende studiestedsnumre finnes her: https://fagskole.hkdir.no/dok/orgdata.


Årstall

Gyldig format: ÅÅÅÅ  Angir hvilket år de rapporterte data gjelder for.

Semester

Vårsemesteret er fra og med 15.01 til og med 01.08.
Høstsemesteret er fra og med 02.08 til og med 14.01.

Gyldige verdier:

 1: Vårsemester
3: Høstsemester

Utdanningstilbudets kode

Alle utdanningstilbud skal ha en unik og stabil tilbudskode. Dette gjelder også enkeltstående emner eller moduler som tilbys som selvstendige tilbud. Det er den enkelte fagskole som har ansvar for at tilbud har unike koder.

Det er helt avgjørende for datakvaliteten at disse kodene brukes korrekt i rapporteringen til DBH-F. Dersom det er behov for å lage en ny kode for et utdanningstilbud, må endringen gjøres gjeldende for nye kull, og ikke for studenter som allerede har blitt rapportert som aktive til DBH-F.

Dersom skolen ikke har en egen tilbudskode for enkeltstående emner, kan emnekoden gjenbrukes også som tilbudskode. NB! Det er ikke mulig å gjenbruke tilbudskoden til utdanningstilbudet som innholdet i den kortere utdanningen er hentet fra.


Utdanningstilbudets navn

For fagskoler som søker NOKUT om akkreditering: Utdanningstilbudets navn skal alltid være identisk med navnet som står på NOKUTs akkreditering av tilbudet. Ønsker fagskolen å bytte navn på tilbudet, må fagskolen melde fra til NOKUT i tråd med fagskoletilsynsforskriften § 5-1.

For fagskoler med fagområdeakkreditering: Utdanningstilbudets navn fastsettes av fagskolen selv. Navnet som rapporteres skal være identisk med det som fremgår av fagskolens interne akkrediteringsarbeid, og som oppgis til NOKUT. Ønsker fagskolen å bytte navn på tilbudet, må fagskolen melde fra til NOKUT om endringen i tråd med fagskoletilsynsforskriften § 5-1.

For enkeltstående emner og moduler som ikke er akkreditert som et selvstendig utdanningstilbud (for eksempel emner som tilbys løsrevet fra det akkrediterte utdanningstilbudet det hører til), benyttes det navnet fagskolen selv har fastsatt.


Utdanningstilbudets studiepoeng

Utdanningstilbudets omfang i form av studiepoeng. Det er utdanningstilbudets samlede studiepoeng slik det fremgår av akkrediteringen som skal rapporteres.

Dersom det rapporteres på enkeltstående emner og moduler som ikke er akkreditert som et selvstendig utdanningstilbud (for eksempel emner som tilbys løsrevet fra det akkrediterte utdanningstilbudet det hører til), skal det rapporteres antall studiepoeng kun for det aktuelle emnet/modulen.


Andel av heltid

Andel av heltid angir studiebelastning for det aktuelle utdanningstilbudet sammenlignet med et fulltidsstudium. Et fulltidsstudium defineres av fagskoleforskriften (§ 39 (1)) som et ti måneders studium med et læringsutbytte tilsvarende 60 studiepoeng.

 

Eksempler på gyldige verdier:

  • 1,0 = fulltidsstudium, 60 studiepoeng over to semestre (ett år).
  • 0,67 = deltidsstudium på 2/3 progresjon, for eksempel 120 studiepoeng over seks semestre (tre år).
  • 0,5 = deltidsstudium på halv progresjon, for eksempel 60 studiepoeng over fire semestre (to år), eller 30 studiepoeng over to semestre (ett år).
  • 0,33 = deltidsstudium på 1/3 progresjon, for eksempel 30 studiepoeng over tre semestre.
  • 0,25 = deltidsstudium på 1/4 progresjon, for eksempel 15 studiepoeng over to semestre (ett år).
  • Alle andre tall mellom 0 og 1 som angir andel av 60 studiepoeng per år.

Utdanningsform

Angir utdanningsform som det enkelte utdanningstilbud er akkreditert for.


Gyldige verdier:

  • 1: Stedbasert undervisning
  • 2: Nettbasert undervisning (både med og uten digitale samlinger)
  • 3: Nettbasert undervisning med fysiske samlinger

Antall samlingsdager

For alle utdanningstilbud med utdanningsform 3: Nettbasert undervisning med fysiske samlinger oppgis totalt antall samlingsdager for hele utdanningstilbudet.

For alle utdanningstilbud med utdanningsform 1: Stedbasert undervisning, og utdanningsform 2: Nettbasert undervisning (både med og uten digitale samlinger), registreres verdien NULL (0) i feltet.


Skolepenger for hele utdanningstilbudet

Med skolepenger menes betaling for selve utdanningstilbudet. Betaling som faller innunder semesteravgift (for eksempel lisenser, kopiavgift og samskipnadsavgift) regnes ikke som skolepenger.

For alle utdanningstilbud der skolepenger slik det er definert over er relevant, rapporteres beløpet for skolepenger per student for hele utdanningstilbudet, oppgitt i antall kroner.


Finansieringsform

Angir utdanningstilbudets finansieringsform


Gyldige verdier:
  • 1: Tilbudet er fullstendig finansiert fra offentlig tilskudd.
  • 2: Tilbudet er delvis finansiert av offentlig tilskudd og andre midler (for eksempel skolepenger/andre eksterne tilskudd).
  • 3: Tilbudet har ingen offentlige tilskudd, dvs. er fullfinansiert av andre midler (for eksempel skolepenger/andre eksterne tilskudd).

Spesifisering av finansieringsform

Angir finansieringskilde for offentlig finansierte utdanningstilbud. Gjelder bare for utdanningstilbud som er rapportert med finansieringsform «1: Tilbudet er fullstendig finansiert fra offentlig tilskudd eller «2: Tilbudet er delvis finansiert av offentlig tilskudd og andre midler (skolepenger/andre eksterne tilskudd)».


Gyldige verdier:
  • 1: Ordinære driftsmidler
  • 2: Tilskudd til drift gjennom Industrifagskolen
  • 3: Tilskudd til drift gjennom bransjeprogram
  • 4: Tilskudd til drift gjennom fleksible utdanningstilbud
  • 5: Andre offentlige prosjektbaserte tilskudd til drift
  • NULL: Utdanningstilbud rapportert med verdien 3 under finansieringsform

Akkrediteringsinstans

Angir om utdanningstilbudet er akkreditert av NOKUT eller av fagskolen selv i kraft av en fagområdeakkreditering.


Gyldige verdier:
  • 1: Akkreditert av NOKUT
  • 2: Akkreditert av fagskolen i kraft av fagområdeakkreditering

NUS-kode

Oppgi utdanningstilbudets NUS-kode. Dersom et utdanningstilbud mangler NUS-kode, må NOKUT kontaktes. Enkeltemner og moduler som ikke er tildelt en egen NUS-kode rapporteres med NUS-koden til utdanningstilbudet det er hentet fra. Eventuelt brukes koden 999999 dersom emnet er satt sammen tverrfaglig.

NUS-koder tildeles av SSB for alle akkrediterte utdanningstilbud. NUS-koden er Statistisk sentralbyrås klassifikasjonssystem av utdanninger, Norsk standard for utdanningsgruppering, og er viktig for all utdanningsforskning.


Vitnemålsgivende utdanningstilbud

Angir om utdanningstilbudet gir kandidatene et vitnemål, eller en karakterutskrift.


Gyldige verdier:
  • 1: Vitnemålsgivende utdanningstilbud
  • 2: Ikke-vitnemålsgivende utdanningstilbud (for eksempel enkeltemner som ikke er akkreditert som eget utdanningstilbud og dermed bare gir grunnlag for karakterutskrift)